Styl życia

Ostatni czas na dynię – smaczny przepis na ciepłą obiadokolację

Już za chwilę parę nasze domy zapachną piernikiem, bigosem i pierogami, Świętami! Ale jeszcze chwila.. Ostatnia chwila na smaczne i zdrowe, i przede wszystkim ciepłe, danie z dyni piżmowej nafaszerowanej kaszą jaglaną. Co lepszego można podać na obiadokolację?! Obok kopytek, placków ziemniaczanych, kapuśniaka i ogórkowej, znajdzie się jeszcze miejsce na zapiekaną dynię. Wygląda pysznie!

Dynie piżmowe faszerowane kaszą jaglaną

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 3 dynie piżmowe
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g liści szpinaku
  • 2 marynowane grillowane papryki
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • parmezan

dynia, zapiekanka, kuchnia

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną ugotować al dente w lekko posolonej wodzie.
  2. Dynie przekroić, wydrążyć część miąższu.
  3. Połówki dyni gotujemy w wodzie przez około 10 minut. Osączamy.
  4. Posiekany czosnek oraz cebulę podsmażamy razem ze szpinakiem.
  5. Dodajemy kaszę, pokrojoną marynowaną paprykę, surowe jajko i wszystko razem łączymy.
  6. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
  7. Faszerujemy dynie i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180° przez około 35 minut.

dynia, zapiekanka, kuchnia

Zdjęcia wykonała osobiście i szczęśliwą rodzinę nakarmiła Monika Rosenkiewicz.