Styl życia

Pomysł na coś pysznego i sytego i zdrowego oczywiście

Myśl, która prześladuje nas kobiety każdego dnia: „Co dziś zrobić na obiad/kolację?”. Bo, ile można jeść schabowego, pasty i owoce morza w restauracji, czy pizzę na szybko? Po pierwsze, stołowanie w restauracjach słono kosztuje, więc raczej od święta. Po drugie, najzdrowsze i najbardziej wartościowe posiłki to te przyrządzone z sercem i z poświęceniem chwili czasu, w domu właśnie. W myśl tej idei, oszczędzając pieniądze, nasze zdrowie i spędzając wspólnie czas w domu – przepis dla Was!

Sałatka z fasolki szparagowej z miętowym dressingiem i prażonymi piniolami

fasolka, kolacja

Składniki:

500g zielonej fasolki szparagowej
1 opakowanie mozarelli
5 łyżek orzeszków piniowych

Dressing miętowy:

2-3 ząbki czosnku
Sok wyciśnięty z połowy soczystej cytryny
10 listków świeżej mięty
6 łyżek oliwy z oliwek ( może być więcej wedle uznania )
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

  1. Fasolkę gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. W tym czasie przygotowujemy dressing. Blendujemy wszystkie składniki na gładki sos. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni.
  3. Fasolkę przenosimy do miski, mieszamy z miętowym dressingiem, dodajemy porwaną na małe kawałki mozarellę i posypujemy podprażonymi piniolami.

Przepis podała, wykonała we własnej kuchni i zdjęcia zrobiła Monika Rosenkiewicz.

Zdjęcie tytułowe: Pixabay

  • Uwielbiam takie proste i efekciarskie! (a przy tym zdrowe i pożywne) przepisy. Koniecznie muszę wypróbować, choćby nawet jutro, bo idzie weekend i będzie chwilka czasu na spokojne odwiedzimy warzywniaka. Dzięki za ułatwiania życia 🙂

    • Cieszymy się, że mogłyśmy pomóc – Monika, Ania i Marzena 🙂 Miłego weekendu!